al contingut a la navegació Informació de contacte

Ara Lleida inclou Prullans a la xarxa de Pobles amb Encant

La diputació de Lleida, crea la ruta amb pobles de menys de mil habitants de la demarcació amb valors turístics

DILLUNS 13 SETEMBRE 2021

El patronat de Turisme de Lleida ha inclòs Prullans en la primera selecció de pobles de la nova xarxa turística Pobles amb Encant. La població és la única de la Cerdanya que ha estat incorporada en la ruta, però no de l'Alt Urgell, que hi tindrà més representats. De moment la ruta la forma 20 poblacions, de les quals 17 són del Pirineu i tres de la plana: Prullans, Arsèguel, Vallbona de les Monges, Taüll, Organyà, Les, Espot, Gósol, Tírvia, Salàs de Pallars, Gerri de la Sal, Arfa, Llavorsí, Durro, Guimerà, la Guingueta dÀneu, Boí, Montfalcó Murallat, Peramola i Canejan.
Els pobles inclosos dins de la xarxa, són considerats com les "estrelles michelin" de Lleida i han de complir amb uns requisits de qualitat i excel·lència turística.
Els principals atractius turístics que han estat valorats per formar part de la xarxa, a més de l'atractiu estètic del poble i del paisatge que l'envolta són els següents:

Església romànica de Sant Esteve- S. XI-XII. Es destaca el seu campanar i la pica baptismal així com l'àbsis.

Museu diocesà de l'Església de Prullans  Recull una petita col.lecció d'objectes de l'església de caràcter religiós.

Torre dels Barons de Prullans- Seu de la baronia de Prullans, ha estat ocupat per diferents llinatges (Prullans, Descatllar, Cadell, Linyau, Escrivà de Romaní). Actualment es de propietat privada.
En destaquem el gran terrat que dona sobre la plaça Major i la finestra reixada de la presó.

Cova dAnes (1.230 m). Després de l'entrada trobem l'antesala, gran, il·luminada per un forat al sostre. L'interior, però, és fosc, ja que de seguida transcorrem per un passadís sinuós. El traçat, d'uns 400 m, és fàcil. Tan sols cal posar atenció al fang, als forats del terra i al pou detrític que hi ha prop del final, que cal vorejar per l'esquerra ajudant-nos amb les mans. Les formacions litogèniques, malgrat les destrosses, esdevenen més boniques a mesura que anem avançant.
S'hi trobaren restes d'ossos humans i ceràmiques.


Parets i cabanes de pedra seca - Damunt mateix del poble hi ha una quantitat espectacular de parets de pedra seca que aguanten diferents feixes. En destaquen un seguit de cabanes i d'abrics així com ruscs d'abelles fets dins les parets de pedra seca.

Dolmen d'Orèn I i II- Dolmen de cambra pirenaica i túmul on s'hi trobaren diferents restes humanes i eines. El segon dolmen situat un xic més amunt és de tipus Cista.

Masies de Prullans - Destaquem la masia d'Orèn amb arcs interiors visigòtics i torres de defensa i la Bastida on hi hagué un castell i que encara ara té camps conreats a 1700m el que suposa el cereal conreat a major altura de la Península Ibèrica.

Església de la Mare de Déu del Roser- S. X destil romànic primitiu.

Camí dels Bons Homes - GR 107 - Passa per Prullans i el seu terme.

Mirador de la Cerdanya - Situat a l'entrada del poble, és un mirador excepcional de la Serra del Cadí. 

- Xarxa de Senders de Prullans- La millor manera de descobrir el paisatge encisador que envolta Prullans és utilitzar la xarxa senyalitzada de Senders.v